CHELTUIELI ELIGIBILE
1.Cheltuieli pentru amenajarea terenului:
a. Amenajarea terenului
b. Amenajări pentru protecția mediului și aducerea la starea inițială
c. Cheltuieli pentru relocarea/protecția utilităților (devieri rețele de utilități din amplasament)
2.Cheltuielile pentru asigurarea utilităților necesare obiectivului
3.Cheltuieli pentru proiectare și asistență tehnică: Studii; Obținerea de avize, acorduri și autorizații; Proiectare și inginerie; Consultanță; Asistență tehnică;
4.Cheltuielile pentru investiția de bază
a. Construcții și instalaţii
b. Montaj utilaje, echipamente tehnologice și funcționale
c. Utilaje, echipamente tehnologice și funcționale care necesită montaj
d. Dotări (utilaje, echipamente tehnologice și funcționale fără montaj, alte mijloace fixe)
e. Active necorporale (nu mai mult de 15% din valoarea eligibile a activelor corporale)
5.Alte cheltuieli aferente investiției de bază/ infrastructurii
a. Organizare de șantier (Lucrări de construcții și instalații aferente organizării de șantier; Cheltuieli conexe organizării de șantier)
b. Comisioane, cote sit axe
c. Cheltuieli diverse și neprevăzute
6.Cheltuieli de informare și publicitate (Plafon de cheltuială maximă – 7500 lei fără TVA).
7.Cheltuieli cu activitatea de audit financiar extern
8.Cheltuieli pentru instruirea angajaților (maxim 25% din investiția în echipamente, dar nu mai mult de 30.000 lei/proiect)
Pentru proiectele care implică lucrări de construcții care se supun autorizării, cheltuielile detaliate în cadrul capitolului 3. sunt eligibile în limita a 7% din valoarea eligibilă a investiției de bază, respectiv capitolul 4.
Pentru proiectele care nu implică lucrări de construcții care se supun autorizării, cheltuielile detaliate în cadrul capitolului 3. sunt eligibile în limita a 5% din valoarea eligibilă a investiției de bază, respectiv capitolul 4 .
Bugetul estimat alocat activității de baza sau pachetului de activități trebuie să reprezinte minimum 50% din bugetul eligibil al proiectului. Proiectul trebuie să cuprindă, în mod obligatoriu, o investiție în active corporale, finanțabilă prin ajutor de minimis. Investiția în active necorporale nu este obligatorie; Proiectul trebuie să cuprindă, în mod obligatoriu, investiții în achiziția de echipamente, tehnologii, utilaje, inclusiv inovative, în vederea îmbunătățirii capacităților tehnice ale microîntreprinderilor.
Pentru codurile CAEN 5510, 5520, 5530 și 5590 sunt eligibile doar activitățile care NU se referă nemijlocit la cazare sau facilități de servirea mesei și băuturilor.