CHELTUIELI ELIGIBILE
În cadrul acestui apel, sunt eligibile cheltuielile pentru următoarele categorii de active și servicii:
A. Tipuri de investiții eligibile prin ajutorul de stat regional:
- Cheltuieli pentru obținerea și amenajarea terenului: Amenajarea terenului; Amenajări pentru protecția mediului și aducerea la starea inițială
- Cheltuieli pentru asigurarea utilităților necesare obiectivului de investiții;
- Cheltuieli pentru investiția de bază: Lucrările de construcții și instalații; Montaj utilaje, echipamente tehnologice și funcționale; Utilaje, echipamente tehnologice și funcționale care necesită montaj; Dotări: utilaje, echipamente tehnologice și funcționale fără montaj, dotări, inclusiv instalații/echipamente specifice în scopul obținerii unei economii de energie, precum și, în limita a 15% din valoarea eligibilă a proiectului, sisteme care utilizează surse regenerabile/alternative de energie pentru eficientizarea activităților pentru care s-a solicitat finanțare; Active necorporale;
- Alte cheltuieli (aferente proiectelor cu lucrări): Organizare de șantier; Comisioane, cote si taxe; Cheltuieli diverse și neprevăzute;
B. Investiții finanțabile prin ajutor de minimis:
- Cheltuieli pentru proiectare și asistență tehnică: Studii; Obținere avize, acorduri, autorizații; Proiectare și inginerie; Consultanță; Asistență tehnică. Aceste cheltuieli sunt eligibile în limita a 7% din valoarea eligibilă a investiției de bază pentru proiectele care implică lucrări de construcții care se supun autorizării, iar pentru proiectele care nu implică lucrări de construcții care se supun autorizării, cheltuielile sunt eligibile în limita a 5% din valoarea eligibilă a investiției de bază;
- Cheltuielile de informare si publicitate de maxim 7500 lei fără TVA;
- Cheltuielile cu activitatea de audit financiar extern eligibile în limita a 5000 lei / trimestru (fără TVA) aferente activităților ce pot fi auditate în trimestrul respectiv.
- Cheltuieli de instruire și cooperare teritorială: Cheltuieli de instruire a personalului nu mai mult de 100.000 lei; cheltuieli specifice privind activități transnaționale de cooperare, integrare în rețele și schimburi de bune practici referitoare la procese de producție ecologice și utilizarea eficientă a resurselor în IMM.
Pentru codurile CAEN 5510, 5520, 5530 și 5590 sunt eligibile doar activitățile care NU se referă nemijlocit la cazare sau facilități de servirea mesei și băuturilor.
Valoarea eligibilă aferentă componentei finanțabile prin ajutor de minimis nu poate depăși 20% din valoarea eligibilă totală a investiției.
CHELTUIELI NEELIGIBILE
În cadrul prezentului apel nu sunt eligibile următoarele categorii de cheltuieli:
- achiziționarea de terenuri și imobile
- valoarea TVA aferentă cheltuielilor neeligibile și valoarea TVA deductibilă aferentă cheltuielilor eligibile
- echipamente si dotări second-hand
- autovehiculele si mijloace de transport, așa cum sunt ele clasificate în Subgrupa 2.3. „Mijloace de transport” din HG 2139/2004, cu excepția Clasei 2.3.6. ”Utilaje și instalații de transportat și ridicat”
- amenzi, penalități, cheltuieli de judecată și cheltuieli de arbitraj;
- cheltuieli destinate relocării
- dotări din categoria obiectelor de inventar
- costurile operaționale, de funcționare și întreținere a obiectivelor finanțate prin proiect, costuri administrative, amortizarea, leasingul.
DURATA MAXIMĂ DE IMPLEMENTARE
Perioada de implementare a proiectului nu poate depăși 24 de luni pentru proiectele fără lucrări de construcții, și 36 de luni, pentru proiectele care prevăd lucrări de construcții, dar nu mai târziu de 31.12.2029.
Implementarea efectivă a proiectului, ceea ce înseamnă demararea activităților principale ale investitei susținute trebuie să înceapă în maxim 3 luni de la data semnării contractului de finanțare, sub sancțiunea rezilierii.
Perioada de durabilitatea a proiectului este de 3 ani de la efectuarea plății finale în cadrul contractului de finanțare.
CRITERII DE SELECȚIE/ DEPARTAJARE
Pot intra în etapa de contractare proiectele care se încadrează în alocarea financiară, care în urma evaluării tehnice și financiare au obținut un punctaj de minim 50 de puncte (prag minim de calitate).
În cazul prezentului apel de proiecte pragul de excelență/ de etapă este de:
- etapa 1 (primele 30 de zile de la data de începere a depunerii proiectelor): 90 de puncte
- etapa 2 (cea de-a doua lună a apelului): 80 de puncte
- etapa 3: 50 de puncte
Departajarea proiectelor care au obținut același punctaj, în vederea încadrării în alocarea apelului de proiecte și demarării etapei de contractare, se va face în funcție de punctajele obținute la următoarele criterii, în ordinea enumerată, până la departajarea solicitanților: 1, 3, 2, 4, 5 din grila de evaluare tehnica si financiară. In cazul in care departajarea nu se poate realiza conform celor de mai sus, având in vedere punctajele obținute, departajarea se va realiza în funcție de data și ora depunerii acestora.
Acordarea a 0 puncte la oricare din subcriteriile 2.1, 2.4, 4.3, conduce la respingerea cererii de finanțare!